2024 Ulusal Staj Programı Bilgilendirme

Sevgili Öğrencilerimiz,

Ulusal Staj Programı kapsamında başvurunuz tamamlanmış olup, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı tarafından belge kontrolü ve değerleme süreci devam etmektedir.

Kontrol süreci tamamlandıktan sonra İşverenlerin (Kamu/Özel) erişimine açılacaktır.

- Kariyer Kapı’ndaki e-posta ve iletişim numarası bilgilerimi nasıl değiştirebilirim?

Kariyer Kapısı'ndan Ulusal Staj Programı‟na giriş yaptıktan sonra, sol menüde yer alan “BİLGİLERİM” kısmındaki “İletişim Bilgileri” alanından ilgili değişiklikleri yapabilirsin.

• E-posta adresini güncellemek istersen; mevcut e-posta adresinin yanında yer alan yeşil “Eposta Adresi Güncelle” butonuna tıklayarak yeni e-posta adresini yazmalısın. E-posta adresine gönderilecek doğrulama kodunu aynı ekranda bulunan alana 90 saniye içinde girmen gerekmektedir.

• İletişim numaranı güncellemek istersen; mevcut cep telefonu numaranın yanında yer alan yeşil “İletişim Numarası Güncelle” butonuna tıklayarak yeni telefon numaranı başında sıfır olmadan 10 haneli olacak şekilde (5xx xxx xx xx formatında) yazmalısın. Telefonuna gönderilecek doğrulama kodunu aynı ekranda bulunan alana 90 saniye içinde girmen gerekmektedir.

Not: E-posta adresini ve iletişim numaranı değiştirmen halinde işverenler seninle iletişime geçmek için e-Devlet üzerinden gelen iletişim bilgilerini değil, güncellediğin yeni iletişim bilgilerini kullanacaktır.

- Staj, İş gölgeleme ve/veya eğitim programına katılmak için uygun olduğum tarih aralıklarını işverenlerle nasıl paylaşırım?

Not: Staj Tarihlerini Özellikle okulunuzda varsa belirlenen Staj Takvimi ona göre takvim belirleyebilirsiniz

Kariyer Kapısı'ndan Ulusal Staj Programı‟na giriş yaptıktan sonra, sol menüde yer alan “TAKVİMLERİM” kısmına girerek, staj yapmak istediğin tarih aralıklarını işverenler ile paylaşabilirsin.

Bu alanda en fazla 5 tane staj takvimi oluşturabilir, öncelik sırasını belirleyebilirsin. Takvimlerini dilediğin zaman değiştirebilirsin. Ancak, işverenlerin pek çok öğrenciye staj, iş gölgeleme ve/veya eğitim imkânı sunduğunu ve bunu göz önünde bulundurarak kendi dönemlerini/programlarını oluşturduklarını lütfen unutma.

Dolayısıyla işverenler, oluşturacağın takvimlerden senin uygunluğun hakkında fikir edinir ve eğer mümkünse bu tarihlere göre teklif iletmeye çalışır ancak farklı bir tarih için teklif iletilmesini engellemez.

- Staj sürecinde sigortam karşılanacak mı?

Evet. Ulusal Staj Programı kapsamında alınan tüm stajyerlere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‟nun 5‟inci maddesinin (b) bendi uyarınca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır. Aynı Kanunun 87‟nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca staj süresince öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu tarafından ödenir.

- Staj teklifi aldım kabul ettim ve işveren tarafından son işlem gerçekleştirildi, Bu aşamadan sonra yerine getirmem gereken prosedür var mı?

Evet. Stajını yapabilmen için öncelikle öğrencisi olduğun yükseköğretim kurumu tarafından staj tarihleri için, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‟na göre işlemlerinin yapılması gerekiyor. Eğer sigorta işlemlerin yapılmadıysa işveren stajını başlatamayacaktır. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için; staja kabul edildiğin anda, staj yapacağın kurum tarafından verilecek ilgili belgeyi (staja “Ulusal Staj Programı” kapsamında kabul edildiğinizi, kimlik bilgilerinizi, staj tarihlerinizi ve staj yapılacak kurum bilgilerini açıkça belirten kaşeli ve imzalı) üniversitenin/yüksekokulun ilgili birimine teslim etmen gerekiyor.

ULUSAL STAJ PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR