Ulusal Staj Programı 2023 Başvuruları

ULUSAL STAJ PROGRAMI NEDİR?

Gençlerimizin fırsat eşitliği çerçevesinde ve liyakat esaslarına uygun olarak kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarınca sunulan staj olanaklarından faydalanmasını sağlamak adına Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından Ulusal Staj Programı (USP) başlatılmıştır.

Program aracılığıyla; şeffaf, izlenebilir ve yenilikçi bir değerleme yöntemi ile gençlerimizin istihdam edilebilirliklerinin artırılması, kariyer olanaklarına erişimde fırsat eşitliğinin desteklenmesi, staj imkânının zorunlu staj gerektiren teknik bölümlerle sınırlı kalmayıp başvuru şartları uyan tüm bölümlere başvuru yapabilir.

Ulusal Staj Programı Sıkça Sorulan Sorular

Bölümünde staj yapma zorunluluğu bulunmasa da Ulusal Staj Programı’ndan yararlanabilirsin.

Tüm aşamaları tamamlamana ve tüm başvuru koşullarını sağlamana rağmen başvuru esnasında hata alıyorsan, aldığın hatayı ekran görüntüleriyle birlikte (ulusalstajprogrami@cbiko.gov.tr) e-posta adresine iletmenizi veya (0312 403 53 49/63/65) nolu telefona bildirmenizi rica ediyoruz.

ULUSAL STAJ PROGRAMINA KİMLER BAŞVURABİLİR?

  • Üniversitelerde not ortalaması 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan;

  • Örgün eğitim veren lisans programlarının 2., 3. veya 4. sınıf öğrencileri (tıp fakültesi ve öğretmenlik bölümleri hariç)

  • Ön lisans programlarının 1. veya 2. sınıf öğrencileri (Genel not ortalamaları henüz netleşmemiş olduğu için, başvuru döneminde ön lisans 1. sınıf öğrencilerinden bu şart aranmamaktadır, ancak staj tarihinde not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olması beklenmektedir.)

ULUSAL STAJ PROGRAMINA NASIL BAŞVURULUR?

1-Giriş Yap

Kariyer Kapısı'ndan Ulusal Staj Programı'na

Ulusal Staj Programı başvuru için tıklayınız

  • Öğrenci kısmından

  • TC. Kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yapılır

  • Sol Menüden Staj Başvurusu tıkla

  • Alt kısımdan Başvuru Yap tıkla

2-e-Devlet Aşamasını Tamamla

1. Aşama

e-Devlet Kapısı Formu Doldur butonundan gerekli bilgilerinizi ekleyiniz. e-Devlet Aşamasını gelen bilgileri kontrol edip onaylayarak tamamla

3-Başvuru Formunu doldur

2. Aşama

Başvuru Formu ile Başvurunu Tamamla butonuna tıklayarak formu doldurunuz. Başvuru formunu her bir soruda belirtilen kriterleri göre doldur ve başvurunu tamamla

4-Fırsatları Yakala

Başvuru süreci kapandıktan sonra işverenlerden gelen teklifleri inceleyip istediklerine kabul etmek için Kariyer Kapısı'nı düzenli olarak takip etmeyi unutma!

Son başvuru tarihi: 18 Ocak 2023

SIKÇA SORULAN SORULAR

  • Bölümünde staj yapma zorunluluğu bulunmasa da Ulusal Staj Programı’ndan yararlanabilirsin.

  • Soruda belirtilen tüm aşamaları tamamlamana ve tüm başvuru koşullarını sağlamana rağmen başvuru esnasında hata alıyorsan, aldığın hatayı ekran görüntüleriyle birlikte ulusalstajprogrami@cbiko.gov.tr iletmeni rica ediyoruz. Böylece ekiplerimiz sana hızla yardımcı olacaktır.

  • Şehir tercihi yaptıktan sonra, seçtiğin şehrin isminin yanında açılan butonlar sana iki alternatif sunar: “İlçe Seç” butonu ile bu ilin ilçeleri arasından, “en az 1, en fazla 5” olmak üzere tercih yapabilirsin

  • Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programına giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan “Başvuru Durumum” kısmından başvurunu takip edebilirsin.

  • Stajını yapabilmen için öncelikle öğrencisi olduğun yükseköğretim kurumu tarafından staj tarihleri için, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre işlemlerinin yapılması gerekiyor. Eğer sigorta işlemlerin yapılmadı ise işveren stajını başlatamayacaktır. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için; staja kabul edildiğin anda, staj yapacağın kurum tarafından verilecek ilgili belgeyi (staja “Ulusal Staj Programı” kapsamında kabul edildiğinizi, kimlik bilgilerinizi, staj tarihlerinizi ve staj yapılacak kurum bilgilerini açıkça belirten kaşeli ve imzalı) üniversitenin/yüksekokulun ilgili birimine teslim etmen gerekiyor.

  • Staj ücreti, staj yapmış olduğunuz kurum/kuruluş tarafından staj süresinin bitişini takiben hesaplanmakta ve ödeme süreçlerine/tarihlerine uygun olarak gerçekleştirilmektedir. (Asgari ücret kapsamında değerlendirilecektir)

  • Ulusal Staj Programı kapsamında alınan tüm stajyerlere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5’inci maddesinin (b) bendi uyarınca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır.(Okuluz tarafında yapılacaktır)

  • Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programı’na giriş yaptıktan sonra, sol menüde yer alan “Staj Takvimlerim” kısmına girerek, staj yapmak istediğin tarih aralıklarını işverenler ile paylaşabilirsin. Bu alanda en fazla 5 tane staj takvimi oluşturabilir, öncelik sırasını belirleyebilirsin. Takvimlerini dilediğin zaman değiştirebilirsin.

  • Staj kabulünden sonraki gelişmeleri Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programına giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan "Aldığım Teklifler" kısmından görebilirsin. İşveren çevrim içi mülakat gerçekleştirmek ister ve buna ilişkin bir talep gönderirse, süreci sol menüde yer alan “Mülakatlarım” kısmından takip edebilirsin.

  • Teklifinin detaylarına ilişkin, tarih vb. kimi bilgileri Kariyer Kapısı’nın sol menüsünde yer alan “Aldığım Teklifler” kısmından öğrenebilirsin. Ayrıca yine bu kısımdaki teklif kartında yer alan “staj sorumlusu” veya “teklifi gönderen kişi” ile iletişime geçerek varsa, ilave sorularını iletebilirsin.

  • Aday havuzu 2023 yılı boyunca işverenlerin erişimine açık olacak ve işverenler, iş planlarının/staj programlarının uygunluğuna göre yılsonuna kadar teklif göndermeye devam edeceklerdir. * İşverenler staj tekliflerini gönderirken senin için önerdikleri staj tarih aralığını ve varsa ek bilgileri de teklifleri için paylaşmaktadır.

  • Staja ilişkin istenen belgeler ve izlenecek süreçler işverenden işverene değişebilmektedir. Dolayısıyla gerekli evraklar ve sürece ilişkin detaylar hakkında Kariyer Kapısı’nın sol menüsünde yer alan “Aldığım Teklifler” kısmındaki teklif kartından iletişim bilgilerini göreceğin “staj sorumlusu” veya “teklifi gönderen kişi” ile iletişime geçmen önerilir. Önemle hatırlatmak isteriz; stajını yapacağın kurum/kuruluş ve staj tarihlerin kesinleştikten sonra mutlaka sigorta girişinin öğrencisi olduğun yükseköğretim kurumu tarafından yapılması ve sigorta giriş belgesinin işveren ile paylaşılması gerekmektedir.

  • Yükseköğretim stajlarının en az 20 iş günü olması tavsiye edilmektedir. Ancak, öğrenci, işveren ve üniversite arasında anlaşma sağlandığı takdirde staj süresi değiştirilebilir.