Mimarlık Öğrencisi Misin? - Prof. Dr. Havva Alkan Bala

Yazar: olcay.hundur | Tarih: 9 Ocak 2023

14.11.2022 Pazartesi günü OMÜ Sahnesi’nde Fakültemiz Mimarlık Bölümü ve YEM Kitabevi katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde, Çukurova Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva Alkan Bala ile “Mimarlık Öğrencisi Misin?” üzerine konuştuk.

Katılımları için Havva hocamıza ve YEM Kitabevi’ne teşekkürlerimizi sunarız…

Havva Alkan Bala, öncelikle genç mimar adaylarının anne ve babalarına hitaben kaleme aldığı bir mektupla kitaba başlıyor:

“... Bin bir emeklerle büyüttüğünüz çocuğunuzun mimarlık öğrencisi olduktan sonra daha birinci sınıftan başlayarak bazı alışkanlıklarının farklılaştığını biliyoruz. Birinci sınıfın ilk döneminin sonunda evladınızı tanıyamaz hale gelmiş olabilirsiniz, panik olmayınız. Özellikle sevgili anneler, lütfen endişeyi bir kenara bırakınız. Biliyoruz, evladınızın konuşma biçimi, kıyafet seçimleri, odası, arkadaşlık ilişkileri çok değişti. Odası eskizler, maket artıkları, sıra sıra kahve kupaları ile adeta ‘çöplüğe’ dönüştü! Sizinle kolaylıkla hemfikir olan evladınızın şimdi neden sürekli her şeyi eleştiren, sorgulayan ve hatta azıcık da ‘çokbilmiş’ bir havaya girdiğini anlamakta zorlanıyorsunuz. Aslında durum sandığınız kadar karmaşık değil. Evladınız mimarlık okuluna devam ediyor, hepsi bu. Sürecin sonunda siz de çocuğuz da ödülünüzü alacaksınız....”