2023 Ulusal Staj Programı Bilgilendirme

Ulusal Staj Programı kapsamında stajla ilgili aşağıdaki bilgilendirmeler ve 2023 Ulusal Staj Programı Uygulama Yönetmeliği'nden yararlanabilir ve ona göre işlemlerinizi yapınız.

Kariyer Merkezi tarafından yapılan yönlendirmelere rağmen sorun çözülemezse konuyu detaylı bir şekilde açıklayarak ulusalstajprogrami@cbiko.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsin.

Yıl sonuna kadar alacağınız teklifler için Kariyer Kapısını takipte kalın.


Ulusal Staj Programı artık e-İnsan mobil uygulamasında!

Uygulamayı hemen indir, staj teklifleri anında cebine gelsin!

Google Play'ı indirmek için tıklayınız

App store' yi indirmek için tıklayınız


2023 ULUSAL STAJ PROGRAMI UYGULAMA YÖNERGESİ


SIKÇA SORULAN SORULAR

1-Staj Ne Zaman Yapılacaktır?

Aday havuzu 2023 yılı boyunca işverenlerin erişimine açık olacak ve işverenler, iş planlarının/staj programlarının uygunluğuna göre yılsonuna kadar teklif göndermeye devam edeceklerdir.* İşverenler staj tekliflerini gönderirken senin için önerdikleri staj tarih aralığını ve varsa ek bilgileri de teklifleri için paylaşmaktadır. Staj tarihlerine ilişkin soruların olması halinde staj sorumlusu veya teklifi gönderen kişi ile iletişime geçebilirsin. İlgili kişilerin iletişim bilgileri, Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programı’na giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan “Aldığım Teklifler” kısmında yer almaktadır.

  • Yükseköğretim öğrencilerine en fazla teklifin, yaz tatili ve sömestr tatili dönemleri için gönderildiğini hatırlatmak isteriz.

2-Staj Zamanı ve Süresi Kaç gün Olacak?

Staj, kurumların kısıtlama ve zorunluluk hallerinde düzenleme yetkisi saklı kalmak kaydıyla, Staj Zamanı: stajyerin bağlı olduğu yükseköğretim kurumu tarafından belirlenen süre zarfında yapılır.

(2) Ulusal Staj Programı kapsamında staj süresinin en az yirmi iş günü olması önerilir. Tarafların mutabık kalması halinde staj süresi değiştirilebilir. (öğrenci, işveren ve üniversite arasında anlaşma sağlandığı takdirde staj süresi değiştirilebilir)

3-Staj yapmak için uygun olduğum tarih aralıklarını işverenlerle ile nasıl paylaşabilirim?

Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programı’na giriş yaptıktan sonra, sol menüde yer alan “Staj Takvimlerim” kısmına girerek, staj yapmak istediğin tarih aralıklarını işverenler ile paylaşabilirsin. Bu alanda en fazla 5 tane staj takvimi oluşturabilir, öncelik sırasını belirleyebilirsin. Takvimlerini dilediğin zaman değiştirebilirsin. Ancak, işverenlerin pek çok öğrenciye staj imkânı sunduğunu, bunu göz önünde bulundurarak kendi staj dönemlerini/programlarını oluşturduklarını lütfen unutma. Dolayısıyla işverenler, oluşturacağın takvimlerden senin uygunluğun hakkında fikir edinir ve eğer mümkünse bu tarihlere göre teklif iletmeye çalışır ancak farklı bir tarih için teklif iletilmesini engellemez.

4- Kariyer Kapısına girdiğimde "Staj Teklifi Aldınız" bildirimi alıyorum Bu ne anlama gelmektedir?

Öncelikle tebrik ederiz! Kariyer Kapısında “teklif aldığına” dair bildirim görmen ya da bu bilgiyi e-posta ile alman bir işverenin açık staj pozisyonu için profilini uygun görerek kurum/kuruluşunda staj yapmak üzere sana teklifte bulunduğunu ifade eder. İşverenler asil ve yedek olmak üzere iki şekilde staj teklifi gönderebilmektedir. “Asil Stajyer” olarak teklif alman işverenin öncelikli tercihi olduğunu gösterir. “Yedek Stajyer” olarak teklif alman ise “Asil Stajyer” olarak teklif gönderilen bir adayın herhangi bir nedenle teklifi reddetmesi halinde yerine senin seçileceğini gösterir. Sana gelen staj teklifini belirtilen süre içinde onaylaman halinde “son aşamaya” geçilir. Teklife belirtilen süre içinde cevap vermezsen, staj teklifi zaman aşımına uğrar. Sen hiçbir işlem yapmasan bile zaman aşımı nedeniyle teklifi reddetmiş sayılırsın. Staj tekliflerini kaçırmamak için Kariyer Kapısı’nı sık sık kontrol etmeni tavsiye ederiz.

5- Teklifi kabul ettikten sonraki aşama nedir?

İşverenlerin büyük çoğunluğu sen teklifi kabul ettikten sonra farklı bir aşama yürütmez ve staja kabul işlemlerini (öğrenci belgesi, sigorta giriş belgesinin talep edilmesi vb.) başlatır. Ancak kimi zaman işverenler, seni stajyer olarak konumlandıracakları pozisyona göre çevrim içi bir mülakat ya da farklı uygulamalar ile bazı beceri ve yetkinliklerini gözlemlemek isteyebilir. Bu gibi özel durumların yürütüldüğü aşama “ek değerleme aşaması” olarak adlandırılır ve “staja kabul işlemleri” bu aşamaların tamamlanmasını takiben başlatılır. Staj kabulünden sonraki gelişmeleri Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programına giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan "Aldığım Teklifler" kısmından görebilirsin. İşveren çevrim içi mülakat gerçekleştirmek ister ve buna ilişkin bir talep gönderirse, süreci sol menüde yer alan “Mülakatlarım” kısmından takip edebilirsin.

6-Staj teklifi aldım kabul ettim ve işveren tarafından son işlem gerçekleştirildi Bu aşamadan sonra yerine getirmem gereken prosedür var mıdır?

Evet. Stajını yapabilmen için öncelikle öğrencisi olduğun yükseköğretim kurumu tarafından staj tarihleri için, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre işlemlerinin yapılması gerekiyor. Eğer sigorta işlemlerin yapılmadı ise işveren stajını başlatamayacaktır. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için; staja kabul edildiğin anda, staj yapacağın kurum tarafından verilecek ilgili belgeyi (staja “Ulusal Staj Programı” kapsamında kabul edildiğinizi, kimlik bilgilerinizi, staj tarihlerinizi ve staj yapılacak kurum bilgilerini açıkça belirten kaşeli ve imzalı) üniversitenin/yüksekokulun ilgili (okulunuza) birimine teslim etmeniz veya okulunuza resmi yazı ile göndermeleri gerekiyor.

7- Staj içeriği hakkında kimden bilgi alabilirim?

Teklifinin detaylarına ilişkin, tarih vb. kimi bilgileri Kariyer Kapısı’nın sol menüsünde yer alan “Aldığım Teklifler” kısmından öğrenebilirsin. Ayrıca yine bu kısımdaki teklif kartında yer alan “staj sorumlusu” veya “teklifi gönderen kişi” ile iletişime geçerek varsa, ilave sorularını iletebilirsin.

8-Staj sürecinde sigortam karşılanacak mı?

Ulusal Staj Programı kapsamında alınan tüm stajyerlere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5’inci maddesinin (b) bendi uyarınca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır. Aynı Kanunun 87’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca staj süresince öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu tarafından ödenir.

9- Staj sonrasında ücret ödemesi yapılacak mı? Kim tarafından yapılacak?

Evet Staj süreci sonunda 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25. Maddesi hükmünce stajyerlere yasal ücret ödenecektir. Detaylar için bahsi geçen kanunun ilgili maddesini inceleyebilirsin. Staj ücreti, staj yapmış olduğunuz kurum/kuruluş tarafından staj süresinin bitişini takiben hesaplanmakta ve ödeme süreçlerine/tarihlerine uygun olarak gerçekleştirilmektedir.

10- Ulusal Staj Programı kapsamında yaptığım staj zorunlu stajım yerine kabul edilecek mi?

Program kapsamında yaptığın stajın, zorunlu staj yerine sayılması üniversite/yüksekokul yönetiminin onayına bağlıdır.

11- Zorunlu Stajımı yaptım bu staj imkanından yararlanabilir miyim?

Evet, eğer zorunlu stajını USP dışında tamamladıysan bu durum USP aracılığıyla staj yapmanı engellemeyecektir. Ancak Ulusal Staj Programı kapsamında her öğrencinin her yıl 1 (bir) staj yapma hakkı bulunduğunu hatırlatmak isteriz.

12- Okuduğum bölümde zorunlu staj bulunmamakta, bu staj programından yararlanabilir miyim?

Evet. Bölümünde staj yapma zorunluluğu bulunmasa da Ulusal Staj Programı’ndan yararlanabilirsin. Program kapsamında staj teklifi alman halinde işveren tarafından, üniversitene teslim edilmek üzere staj yapacağın kurum tarafından verilecek ilgili belgenin (staja “Ulusal Staj Programı” kapsamında kabul edildiğinizi, kimlik bilgilerinizi, staj tarihlerinizi ve staj yapılacak kurum bilgilerini açıkça belirten kaşeli ve imzalı belge) üniversitenize ibraz edilmesi durumunda sigorta işlemleri üniversiteniz tarafından yapılacaktır.